Likdoorns

Een likdoorn ontstaat door sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. De drukbelasting is verhoogd, en wel zodanig dat de overmatige eeltvorming naar binnen groeit in de vorm van een hoornpit. De likdoorn vormt zich vooral op plaatsen waar weinig onderhuids vetweefsel zit en daar waar vrijwel direkt contact is tussen bot en huid.

De likdoorn drukt dwars door de lederhuid heen. Hoe dichter de pit naar het beenvlies wordt geduwd hoe meer pijn. Hier bevinden zich de bloedvaatjes evenals de zenuwen. Er zijn verschillende soorten likdoorns zoals vb verheven, platte, weke, zaadlikdoorns, vasculaire-en neurovasculaire likdoorns.
Ze komen op verschillende plaatsen voor zoals vb in de nagelwal, in de pezen van de voetrug, onder de voetzool of onder de nagel.

Het gevaar van het behandelen met likdoornpleisters is wanneer de likdoornpleister niet precies blijft zitten en er op die manier gezonde huid beschadigd raakt.

Therapie

Likdoornverwijdering door middel van snijden of turbine is een pijnloze methode met behulp van apparatuur die zeer verfijnd is zodat de behandeling veilig kan verlopen.

De oorzaak van het ontstaan van de likdoorn wordt zo mogelijk opgespoord. Zo kan worden voorkomen dat de likdoorn opnieuw ontstaat. Evt. worden er aanpassingen gemaakt via orthesiologie (het maken van b.v. een siliconen teenspreider op maat)
Hieronder een voorbeeld van behandeling likdoorn, voor, tijdens en na de behandeling.

likdoorn voor
likdoorn tijdens
likdoorn na